Topic: Peegel või kompakt (seebikas)
Kui nüüd meenutada, siis juba päris mitu aastat on seebi, ehk kompaktkaamera ja peegelkaamera vaidlus üleval olnud.
Tuttav ütlus on, et peegel teeb parema pildi! No tegelikult on täitsa selge, et pildi teeb fotograaf ja fotoaparaat on teostamise vahend. Tänapäevased kompaktkaamerad tegelikult teevad algmaterjali väga hea, kui osata teda kasutada. Muidugi ei saa vaielda vastu tippsarja peegelkaamera kvaliteedile, aga seda muidugi jälle siis, kui oskad kasutada.
Alles hiljuti lugesin üht artiklit, kus proffessionaalne fotograaf tegi kaks ühesugust pilti, ühe Canoni kompaktiga ja teise Hasselbladiga. Tavalised fotohuvilised inimesed arvasid suht huupi, kumb on kummaga tehtud ja eksisid ka proffid. Kuid siiski ei saa kompaktkaamerat ka nüüd Hasselbladist ette tõsta. Enne peaks ka teadma mida ja milleks kasutada. Peegelkaamera on suur ja kohmakas, ei ole kunagi universaalne, aga kiirem reageerija ja lisavarustusega suht võimekas. Kompaktkaamera on loodud selleks, et teda kaasas tassida, ehk siis universaalne lahendus.
Suurem osa pildi headusest on siiski ettevalmistus ja teostus. Pilt on ilus siis kui pildil on kompositsioon. Kui nüüd kõige lihtsamalt seda seletada, siis joonistage oma pildi peale trips-traps-trull-i jooned ja vaadake, kas pildi huvitavamad kohad on kuidagi jäänud mõne neljast risti peale ja kas pilti lõikab mingi diagonaal läbi. Alati ei ole need reeglid kõige tähtsamad, sest kunsti ei saagi reeglitega piirata, aga abiks on nad küll.
Sellised vabandused nagu, "seebikaga tehtud" või "ma ei saanud lähemale minna" on tegelikult haledad vabandused. Ma roomasin põllul koos oma pojaga metskitsedele umbes 25 m. lähedusse ja jälgisime nende tegevust ligi 30 minutit. Poeg käis siis teises klassis ja suutis väga vagusi kõhuli passida. Täitsa ükstaspuha millise aparaadiga sellelt kauguselt pilti teed, kus juures seebikaga oleks isegi mugavam roomata.
Minu jutu point on selles, et minu arvates on mitte küll kõik, aga üsna palju võimalik, kui ainult on soovi.