Topic: Peegel või kompakt (seebikas)

Kui nüüd meenutada, siis juba päris mitu aastat on seebi, ehk kompaktkaamera ja peegelkaamera vaidlus üleval olnud.
Tuttav ütlus on, et peegel teeb parema pildi! No tegelikult on täitsa selge, et pildi teeb fotograaf ja fotoaparaat on teostamise vahend. Tänapäevased kompaktkaamerad tegelikult teevad algmaterjali väga hea, kui osata teda kasutada. Muidugi ei saa vaielda vastu tippsarja peegelkaamera kvaliteedile, aga seda muidugi jälle siis, kui oskad kasutada.

Alles hiljuti lugesin üht artiklit, kus proffessionaalne fotograaf tegi kaks ühesugust pilti, ühe Canoni kompaktiga ja teise Hasselbladiga. Tavalised fotohuvilised inimesed arvasid suht huupi, kumb on kummaga tehtud ja eksisid ka proffid. Kuid siiski ei saa kompaktkaamerat ka nüüd Hasselbladist ette tõsta. Enne peaks ka teadma mida ja milleks kasutada. Peegelkaamera on suur ja kohmakas, ei ole kunagi universaalne, aga kiirem reageerija ja lisavarustusega suht võimekas. Kompaktkaamera on loodud selleks, et teda kaasas tassida, ehk siis universaalne lahendus.

Suurem osa pildi headusest on siiski ettevalmistus ja teostus. Pilt on ilus siis kui pildil on kompositsioon. Kui nüüd kõige lihtsamalt seda seletada, siis joonistage oma pildi peale trips-traps-trull-i jooned ja vaadake, kas pildi huvitavamad kohad on kuidagi jäänud mõne neljast risti peale ja kas pilti lõikab mingi diagonaal läbi. Alati ei ole need reeglid kõige tähtsamad, sest kunsti ei saagi reeglitega piirata, aga abiks on nad küll.

Sellised vabandused nagu, "seebikaga tehtud" või "ma ei saanud lähemale minna" on tegelikult haledad vabandused. Ma roomasin põllul koos oma pojaga metskitsedele umbes 25 m. lähedusse ja jälgisime nende tegevust ligi 30 minutit. Poeg käis siis teises klassis ja suutis väga vagusi kõhuli passida. Täitsa ükstaspuha millise aparaadiga sellelt kauguselt pilti teed, kus juures seebikaga oleks isegi mugavam roomata.

Minu jutu point on selles, et minu arvates on mitte küll kõik, aga üsna palju võimalik, kui ainult on soovi.

www.joincom.ee Hanked ja kodulehed.

Re: Peegel või kompakt (seebikas)

Sattusin selle postituse otsa.  Seebikarbi suurim probleem oli mul see,et esiteks ta nõuab suht head valgust pildistamiseks ja teiseks zuumides pole isegi mõtet kaugemal asuvast objektist pilti teha. See oli ka suhteliselt vanem aparaat,nüüdseks on kompaktid täiustunud ju.

Noh, valgus on selline asi, et kui teda on vähe, siis on statiiv abiks nagu peeglilgi.
Kui statiivi pole, siis on heaks abiks mittevärisev käsi wink ja ka teise käe võiks toetuseks panna vasakule poole.
Zuumimisega probleeme pole 3,5 aastat vana kompaktiga täheldanud.
Minu kompakt siis Olympus mju 720SW.

Mul on HP photosmart 735. Sellega eriti kaugele zuumida ei saa. Hämaras siiski pildistada sellega pole mõtet,sest jääb nii või naa üks suur udu. Välguga pildistamist ei poolda üleüldiselt, kuigi mako puhul on hea.

Auto režiimis läheb iso tõenäoliselt kah mitmekordseks pimedaga pildistamisel.
Välguga pildistamine looduse puhul mõttetu - enamus tingimustes muidugi.
Täna vaatasin kah, spordihallis, ema pildistab oma last, kes on 10m eemal ja välguga. Muidugi kõik ei oska oma kaamerat kasutada ja see jääb kahjuks paratamuks asjaks.
Mõned teevad looduspilti ja kaamera paneb automaatselt välgu ja jälle suur lollus.
Saan aru nendest, kes kasutavad välku maastiku pildistades säri kiirendamiseks, isegi olen nii teinud ja päästnud pildi.

Mul oli siin üks pilt vahepeal, kus olin pimedas lumega lehte pildistanud integreeritud välguga ja see oli suht võigas ikka.
Seega makrod nõuavad ikkagi eraldi välku, mul õnneks seda probleemi enam pole big_smile

Seebikaga on see,et ta on nigu on...Aga kui peegelkaamera juures ostad jubinaid juurde vastavalt huvile big_smile

Vastavalt huvile ma küll osta ei saa, lihtsalt vahendeid ei jätku sad
Kompakti juures ei pea muretsema esiläätse puhtuse ega sensori puhtuse pärast smile

Teeme debati, vaatame kaugele jõuame.
Mõlemad peame väitma kordamööda, mis selles head on. Eitust ei tohi kasutada.

Kuna meil algas nii, et mina rääkisin nagu kompakti kasuks, sina peegel kaamera kasuks, siis nii võiks ka jätkata.

Sinu kord smile

Ma peaksinkooli lõpetama ,enne kui saan miski uue toru osta :S
Mainiksin ka selle ära,et mu peeglikas kaalub ilma lisadeta vaid 380 grammi ja see on hia asi big_smile

Ma miskipärast kardan,et noorte seas võtab kompakti üle mobiiltelefon.  Viimase aja huvitavam leiutis on muidud hoopis 3D digifotokas,hind on heal juhul ahastav big_smile ...kuigi filminduses olid 3D videokaamerad juba ammu olemas.

Mul jooksis praegu juhe kokku :S Phähh!

Noh minu objeostud peavad tolli 'sulgemise' tõttu kah veits ootama.
Videokaamera, mis jäi veits hiljaks USA-st jõudmisega ootab nüüd oma maksustamisjärjekorda, kuradi valitsus raisk.

Seep on kerge 150g-300g ja väike, mahub igale poole.

Noorte seas ehk põhikoolipoiste seas võibolla tõesti. Kuid olgem nüüd realistid, et telefon ei võta lähima 10 aasta jooksul ära seebi kohta. Pole näinud eriti, et reisidel keegi mobiiliga pilti teeks(va. mina ise 2 aastat tagasi smile ).

3D kohta ei oska kommentaare anda, ei ole lugenud eriti selle kohta, kuid nimi on huvitav big_smile.

Aga selline asi tõi imestuse minu ajju http://www.fotoluks.ee/?op=body&id= … &cgid=
Ok, Leica ju suht tuntud nimi, võimas kaamera, aga mida disaini. Kui mugav sellega pildistada on?

3D on pigem lahterdus kui nimi big_smile
Ma arutlesin omaette,et kui telefon omab juba arvuti funktsiooni ja piltide resolutsioon on päris tasemel,siis milleks enne "tööelu" alustamist peaks needsamad noored jütsid endale digifotokat tahtma,seda enam,et vanemad pole nõus maksma big_smile
Aga ega telefonigraafid polegi fotograafid.

Hmm...selle kaamera kohta on mingi tekst mu silme eest läbi käinud kunagi...tookord ei süvenenud sellesse,meeldis vaid mõte,et vana on jälle uus .

Muule meldib peeglika juures see,et ekraanipildi saab akude kokkuhoiu mõttes maha võtta,kuna läbi augu (appi,mis selle nimi oli) vaadates näeb ka põhinäitajaid.

Okou,kas seebikatel on ka äkki nii või?

Lihtsamatel seebikatel ei saa, peegelkaamerasarnastel peaks saama.

Vaateava äkki?

Aga miks vanemad peaksid tahtma maksta telefoni eest millel on kaamera, internet jm. kui saab ka mustvalge ekraaniga telefoni osta? big_smile

Piltide resolutsioon ei näita midagi veel eriti. Ma võin ju teha pildi peegliga 10megapix ja iso3600 juures, ikka ei kõlba vaadata.

Ning praegu tavalistel 5000.- telefonidel umbes 3-5 Mpix seega, mitte midagi erilist.

Last edited by ViFo (2010-01-18 22:04:11)

Kas neid mustvalgeid üldse müüaksegi enam. Mingid erilised retostiilis on olemas,aga ma arvan,et neil maksab disain.
Vanemad maksavad sellepärast,et nemad ostavad nagunii ju lapsele telefoni ja kaamera on olemas pea kõigil (värvilistel) mudelitel,internet on ka mustvalgetel. Hind ei mängi mingit rolli enam,sest siukse vägeva telefoni saab tänapäeval odavalt kätte.
Ahjaa vaateava...Siuksed asjad ununevad nagu ära siis jah - õudne!

Mustvalged on alati saadaval oma lauasahtlist ja internetis(kasutatud enamus, aga võimalus olemas).

Vinge digifotoka saab kätte ka odavalt, järelturult on vahel siuksed pakkumised, et mul hakkab oma tehnikast vahel kahjugi.

Ma arvan,et vabatahtlikult kasutavad mustvalgeid vähesed. Pigem vanemad inimesed, kuid isegi nende mobiilid jätavad mõnikord suu lahti - tahaks endalegi sjuukest masinat.
Mind vist ei paneks mingi hind imestama,sest isegi sülearvuteid saab juba tavalise digifotika hinnaga kätte. Nüüd mulle meenub üks artikkel,kus süüdistati tudengeid rikkuses,sest näed neil on läpakad kõigil (mitte,et ilma läpakata hakkama saaks ülikoolis)

Teema läheb juba väga käest ära.

Sülearvuti digifotoka hinna eest kõlbab ainult tekstidokumentide ja interneti jaoks suhteliselt- see muidugi eraldi teema.
Ei tea, uued telefonid jätavad külmaks momendil, ei kibele tochide järgi.
Eelmine telefon sai suvel niiskusekahjustuse - pidin uue ostma, sain pandimajast 750.- eest 5000telefoni ja täitsa korralik teine.

Tagasi teemasse: Kokkuvõtvalt sõltub valik huvist, vabast ajast ja vähesel/suuremal määral rahakoti paksusest smile

Teema jälle mööda,aga sa vist mõtled neid K-arvutisalongi HP-sid big_smile
ML omad veits alla 10 kilo läpakad on täiesti tavalised masinad, pane ükstaskõik mis pagana lennusimulaator või muud loomad peale ja mängi.
Peale Nokia ei koti mind keski. Nokia ka mitte vidinate,vaid välimuse ja kvaliteedi tõttu. Mul kasuemal on vetsupotis ära käinud mingi vanem Nokia,nüüd on mingi 4 aastat möödas,ikka töötab ja kasutusel,aint aku on läbi big_smile

Einuh,sellega me alustasimegi,et sõltub inimese huvidest big_smile

Ei mõtelnud konkreetselt ühtegi.
Lennusimulaator@irw big_smile
Ei vaata enam viimaste aastate jooksul läpakaid kokkupanejate järgi(HP, Dell, ML jne), vaatan üldjuhul mis seal sees on ja palju vahelt võetakse, ning muidugi programme mis lisaks andakse.
Ma vupsasin SonyEricssoni leeri üle aastal 2007. vist. Olen rahul, meeldib rohkem kui Nokia.

Aga ühesõnaga valige tunde järgi ja pole mõtet kohe poest kallimat peegelkaamerat kah ostma minna wink

Lülitun ka korra siia teema kallale. See auk, ava või muu ilusa nimega koht kust pildi eelvaadet näed, on oma nime järgi pildiotsija.

Kui nüüd korra arvutitest rääkida, siis pildi vaatamiseks kõlbavad vast enamus masinad, mis olemas on, töötlemise osas mängib suurt rolli kuvar ja graafikakaardi eraldusvõime, mis tänapäeva arvutitel jällegi kõik klapib. Nii et see selleks, aga video puhul on asjad ulmeliselt keerulised. Kuna mu üks suur huvi on ka video tegemine, siis peale pikkade tundide istumist, tüdinesin töötluse protsessi pikkusest. Lippasin poodi ja palusin hinnapakkumist masinale, mis võimaldaks kiirelt videot töödelda. Põhimõtteliselt mul pole hetkel nii palju raha, et 4 hdd läbi raidide üheks ühendada ja mingi ulmeliselt kallis emaplaat osta, et see suudaks infokulgu läbi lasta. Ainult alustuse vidinad läksid üle 40000 aga siia peaks veel lisama ülejäänud tavalised komponendid.
Seega mina olen seda meelt, et mobla peale ei tule head kaamerat järgmise 10a jooksul.

Seebika ja peegli vahel on vahe, kuid peab tunnistama, et mõlemad on omamoodi asendamatud. Kui enter leveli kaameraid seebikaga võrrelda, siis tegelikult oleks mina rohkem seebika poolt. Ma valiks nähtavasti manual reziimi toetava kaamera, mis ei ole üle 5mpix ja saaks kõik vajaliku tehtud kuni A4-ni.

Jah, pildiotsija on ametlikult.

Mina ostsin oma arvuti 2 aastat tagasi, 13000krooni oli hinnaks ja ütleks, et siiani täitsa korralik, kuigi GIMP vahel kokku jookseb smile. Videokaart sai aasta tagasi välja vahetatud kuna esimene kärssas lihtsalt läbi.
Kui sa ei taha salajas hoida, siis mis alustuse komponendid sul 40tuhhi läksid?:O See ju mingi ulme summa. Selle eest peaks saama juba korraliku emaplaadi koos vähemalt 4-tuumalise prosega.
Lisaks neile läheb ka ulmekogus RAMi vaja ja paha poleks ka suur vahemälu ja mingi mitmekümne tuhandene videokaart? smile

Aga eks tegelt suure resoga video töötlemine võib võtta jah tükk aega.
Millega filmid muidu?

Last edited by ViFo (2010-01-19 15:10:02)

Video jaoks peaks hoopis Maci muretsema

Ei tea kas mac just see kõige õigem oleks.

Ei näe Macil eelist Windowsi ees.
Parem juba siis Linux, võtab kõige vähem arvuti ressurssi big_smile

40 sisse pole videokaarti veel arvestatud ja ega see ei pea mängurite oma olema, oluline on, et toetab 3D ja 1200x1920pixlit sellised kaardid maksavad ligi 1500 ja toimivad ideaalselt, kallis aga ongi kõvaketaste süsteem ja emaplaat. Kuna video töötlus vajab meeletut andmevahetust, siis tavaline kõvaketas jääb lihtsalt aeglaseks ja protsess venib jubedalt. Kui aga tahad et süsteem normaalselt ja siva töötaks, siis tulebki osta kiipidest ehitatud kõvakettad ja panna nad läbi raidi koos tööle. Kokku peaks olema vähemalt 4 ketast, mis kõik samaaegselt protsesse omavahel jagavad. Emaplaat peab ka väga võimas olema, mis sellist andmemahtu suudaks nii kiirelt vahemälude ja protsessori vahel jooksutada. Protsessor peab muidugi väga vinge olema ja samuti kiired vähemalt 4gb vahemälu. Selline asi maksab umbes 40000 ja siia ostad nüüd juurde korpuse, toiteploki, heli ja videokeaardi, kuvari, klaveri, hiire ja kõllid.

Tänud, et valgustasid.

Tundub, et sa ka päris kõva videomees ka kui raatsid nii palju raha raisata arvuti peale.
Lihtsalt huvi pärast sooviks teada, kust sa oma komponendid ostad? Arvutikeskusest? Või eraldi kohtadest, sealt kust odsavam tuleb?

Ja kindlasti huvitab ikka see, et millega filmid?